Door: Douwe en Johannes

Blijf op de hoogte en volg

23 Juli 2011 | Wit-Rusland, Minsk

Drukfouten voorbehouden!

Het is vandaag 22 juli, maar wanneer jullie dit lezen is het waarschijnlijk al 23 juli. Dus, MONA gefeliciteerd met je verjaardag! (Groetjes van Roy, Niels en de rest)
Vandaag was een zeer bewogen dag. Het begon 's morgens om 7 uur toen Jan binnen kwam Öljen". We begonnen met een heeeeeerlijk ontbijt, waar iedereen 2 pannenkoeken kreeg en Gerardov ( de vriend van Luba) natuurlijk 3. Deze pannenkoeken werden gebakken omdat de melk zuur was en het motto "niks gaat weg" hier streng wordt nageleefd.
Daarna ging iedereen weer naar zijn werkplek. De nieuwe muur in de keuken is afgewerkt en het behangen is begonnen. We hebben ons vandaag in de keuken vooral verbaast over de snelheid/koppigheid van de Wit-Russische tegelzetters(prutsers). Onder het motto van "Tegels en lijm past altijd" aaiden zij anderhalve tegel per uur tegen de muur.
Ondertussen werd er hard gewerkt in de klaslokalen waar behang werd geplakt en borden werden afgemaakt. De Russische docenten hielpen zelf mee met behangplakken. Volgens hen moesten de deuren en ramen dicht, omdat anders het behang er weer af zou waaien. Op de schoolborden werd veel positieve kritiek gegeven. Via tolken begrepen we van de leraren dat ze het geweldig vonden en erg dankbaar waren.
Bij het oude huisje gaat het goed vooruit, de huiseigenaar is zo enthousiast dat ze gisteravond alles (meer dan nodig) schoon had gemaakt. Bonne at wederom niet zoveel omdat hij de wc daar niet wou gebruiken. De "huisjes-groep" werd vanmiddag "thuis" gebracht met paard en wagen, een prima taxi.
Bij het middageten hadden we koude bietensoep, wat de meeste jongeren echt niet te pruimen vonden en weg werd geschoven.
Vandaag hadden we ook een heuse kindermiddag. Er zijn ongeveer 15 kinderen op af gekomen waarmee we veel lol gehad hebben. Waterballonen, tekenen, lummeltje en vooral het bellen blazen viel in de smaak. De kinderen waren net zoals wij heel enthousiast.
's Avonds aten we (alweer) aardappelpuree, wat vandaag mogelijk nog lekkerder was dan gisteren. Dit komt ongetwijfeld door de heerlijke cantharellen die er door zaten.
Nu zitten we lekker aan de koffie/thee en Friese koek van Bonne en Jantje HEERLIJK, maar straks zal het bier en de vodka weer rijkelijk vloeien. Wat heerlijk zal smaken na zo'n dag.

TSJOCH

Douwe en Johannes

• 23 Juli 2011 - 11:29

Sjoerd En Geeske:

"Is der al wer nijs út Wyt-Ruslân?", freget Sjoerd as ik de kompjoeter oanset. We lêzen jimme ferslachen mei in protte nocht. Wat meitsje jimme wat mei en wat dogge jim goed wurk. Gean sa troch, ek mei it wille meitsjen mei elkoar. Groetnis, ek fan Douwe en Sietske, Sjoerd en Elske

• 23 Juli 2011 - 13:01

Akke En Kobus.:

Toch heerlijk dat je de frieske koeke zou wardeert helemaal in Rusland.
    Het is leuk dat wij mee mogen leven met jullie belevenissen.
    Maar goed handen wassen Bonne.

• 23 Juli 2011 - 15:12

Jurgen En Amarins:

Hallo Harde werkers,
    Ik hoor het al als jullie thuis komen weer lekker aan de verse aardappelen.
    Nog heel veel werkplezier en doe je best, tot gauw. De groetjes ek fân heit en mem.
    En dikke tút fân Jurgen oan Gerard en Johannes.

• 23 Juli 2011 - 19:38

Sake En Anny:

Jim ferslaggen lêze wy mei nocht
    As Bonne it húske(WC) opknapt en der mear gebrûk fan makket, kin der ek wer mear ite!
    Geweldich dat jim der sa'n goed wurk dogge en dat it ek yn de takomst syn fertuten dwaan mei.

Sake en Anny.

• 23 Juli 2011 - 21:36

Herman En Ida:

Ha, we volgen jullie op de voet, Niet te geloven, wat jullie daar tegenkomen. Ze
    mogen blij met jullie zijn. Dat "huisjesverhaal" Je treft daar w

• 23 Juli 2011 - 21:47

Herman En Ida:

Je treft daar toch veel armoede aan.
    Dan de kindermiddag, weer heel wat anders. Wat is "lummeltje" voor spel ?
    Je mist waarschijnlijk de Buritto's met gehakt uit de oven van je moeder, Douwe
    of anders de Griekse balletjes. Maar aardappelpurée met cantharellen is ook nooit weg. Succes met het klussen en tot gauw ziens.

• 24 Juli 2011 - 08:54

Imelda, Bert En Bern:

Goh minsken wat geweldich wat jimme dêr allegear dogge. Myn petsje ôf en grutte komplimenten. Dit is pas echt oare minsken helpe. Gean sa troch Douwe en alle oaren minsken dy dêr bij dy binne.

Imelda, Bert, Marije en Sybrecht.

• 24 Juli 2011 - 11:51

André En Lisa:

Wat moaie ferslagen en wat dogge jimme goed wurk. Wat ha wy it hjir dan best. Hiel folle sukses mei jim wurk en genietsje der ek fan.
    Groetnis ut Blauhus fan André lisa elske Jacob lytse Jan Sjoerd Sandra Wiebe Grietje

• 24 Juli 2011 - 12:41

Mona Eppenga:

Wat geweldig dat jullie daar nog aan mijn verjaardag denken zeg! Ik merkte gisteravond in de kerk meteen wie jullie reisverslag al gelezen had (die feliciteerden me).
    We leven enorm met jullie mee. De dagelijkse verslagen zijn super en krijg nu toch wel veel zin om daar ook beelden (foto's) bij te zien. Jullie ervaren nu aan de lijve hoe het is om in een andere cultuur te zijn; het werkt daar allemaal zo anders. Wat een belevenissen zeg! Nou, geniet nog maar van alles in de laatste week. Stiekem ben ik al aan het aftellen om jullie over 6 nachtjes weer te zien hoor. Wel stil in huis zonder Niels en Roy.

Ps. ben nog wel heeeeel benieuwd of jullie alle koffie nog op krijgen....

• 24 Juli 2011 - 12:43

Mona Eppenga:

Oeps, ik heb niet goed geteld: het is nog maar 5 nachtjes slapen... jippie!

• 24 Juli 2011 - 17:58

Sibbele En Anneke:

Toch hardstikke leuk dat we jullie zo kunnen volgen. Het is wel een hele ervaring voor jullie en toch prachtig dat jullie daar zulk werk verrichten. Jantsje hoe is het met de tollen gegaan kon je het de kinderen leren.Bonne heb je nog spijkers nodig.Het is toch ook wel heel bijzonder dat je friese koek in Wit Rusland zit te eten. Wij wensen jullie nog veel succes en een hele goeie reis terug
    Groetjes Sibbele en Anneke

• 24 Juli 2011 - 20:08

Tineke Rypma:

Super wat jimme dogge hjer ik winskje jimme noch in soad sukses de lêste wike.
    groet Tineke Rypma út Blauhús.

• 24 Juli 2011 - 20:47

Elly:

It is krekt as bin'jim yn in hiele oare wrâld telâne kommen, wat in earmoede.
    Moai dat jim der meielkoar mei nocht en wille wurkje om hjir en dêr wat te ferbetterjen. Wij fine in digiboerd al hast gewoan en dêr binne se út'e skroeven mei in âld skoalboerd. En as ik oan dy frou mei har beide bern tink, yn har siichhús mei mûzen... krammele. Wat ha wij it hjir lúks. Súkses noch fan'e wike!

• 25 Juli 2011 - 12:05

Neeltje:

Het zit er alweer bijna op! Ben benieuwd naar de foto's.

• 25 Juli 2011 - 19:39

Nanda:

ik vond jullie via google. Leuk om te lezen, kom zelf uit friesland, woon nu in Belgie, en we hebben jaarlijks in de maand juli een wit-russisch meisje hier te logeren, uit Bychov.
    Ze gaat bijna al weer naar huis. In april ben ik zelf in Wit rusland geweest en was sterk onder de indruk van de armoede bij het gezin en in dit land, en de rijkdom in de openbare gelegenheden.
    Mooi werk dat jullie doen, succes met de laatste loodjes!

• 26 Juli 2011 - 21:27

Thea Visser:

hoi allemaal, maar met name Allard..,

wat leuk om verslagen terug te lezen, waaronder de zure melk die herbruikt werd... moesten we zondag bij oma Visser ook zo om lachen.. op de oranjekoek zat nl. ook slagroom die Wim niet vertrouwde... toen kwam het gesprek dus over jullie pannekoeken.... goed voor de weerstand toch!?
    groetjes, je 'tante' uit Montfoort